joi, 4 august 2011

DSPS - Sindromul fazei de somn intarziate

DSPS/D (Delayed Sleep Phase Syndrome/Disorder) - sindromul/dereglarea fazei de somn intarziate - este o dereglare/intarziere a ritmului circadian al unei persoane. Daca persoana in cauza nu are un program de respectat (scoala, serviciu), as spune ca un program de somn decalat fata de cel al majoritatii nu reprezinta o problema.

Situatia se complica doar atunci cand persoana respectiva trebuie sa se trezeasca inainte de a-si fi terminat somnul (sa spunem de 8 ore) pentru a respecta programul impus de societatea din care face parte.

Situatia se prezinta ca si cum persoana in discutie ar avea ceasul in urma cu doua (sau trei) ore si isi deruleaza viata dupa ceasul propriu.

Eu am aceasta dereglare de la sfarsitul adolescentei. Ma intreb oare daca mi-as putea regla bioritmul (ritmul circadian) mutandu-ma spre vest cu doua fusuri orare...

Una din conditiile ca ritmul sa fie circadian este ca acesta sa poata fi reglat la schimbarile de fus orar. Asa ca din acest punct de vedere se pare ca raspunsul la intrebarea mea nu mi-ar fi favorabil. Dar cum nu mi-am propus sa fac aceasta schimbare, indraznesc sa ii intreb pe cei ce eventual citesc aceasta postare si s-au confruntat cu o astfel de problema. Stiu ca probabilitatea este extrem de mica, dar nu ma costa nimic sa lansez intrebarea. Sa fie acesta motivul pentru care nu am plecat in vest pana acum? ;-)

Vorbind de probabilitati, 3 persoane din 2000 au aceasta problema. Vorbitorii de limba romana sunt in general cele 22-23 milioane de romani din tara si din diaspora, dar dintre acestia multi sunt copii, multi nu au acces la internet, iar dintre cei cu acces la internet putini sunt interesati de aceasta postare, iar in sfarsit dintre cei din urma cati sa aiba acest tip de dereglare?

In fine, chiar daca as reusi sa imi reglez bioritmul astfel incat sa ma regasesc printre ceilalti 1997 cu un ritm circadian normal, trebuie sa fac fata si unei alte provocari: dereglarea datorata muncii in schimburi/ture: SWSD (Shift Work Sleep Disorder)... Dar dupa atatia ani de lucru in ture, as spune ca nu e chiar rau! Problemele diverse raman totusi pe tapet...

10 comentarii:

  1. Salut! am descoperit ceea ce ai scri tu! ma aflu exact in aceeasi situatie de vreo 15 ani, mult ani m-am ingrijorat si nu ma simteam bine! de cand m-am impacat cu situatia imi este foarte bine
    Am puea vorbi pe tema asta pe messenger yahoo daca esti dispus
    amigomail2003ATyahoo.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc mult pentru comentariu! Judecand dupa vizualizari, sunt destul de multi cititori interesati de problema, dar tu ai spart gheata!

      Ștergere
  2. Recent am aflat si eu despre boala. Am suferit din adolescenta si intotdeauna am avut probleme cu scoala sau facultatea.Pur si simplu nu reuseam sa ma trezesc la timp si eram foarte activ noaptea. Am citit zeci de studii si majoritatea zic ca boala e cronica.Acum , tanar fiind, nu stiu daca sa-mi accept conditia si sa traiesc numai noaptea(dormind ziua) sau nu..E foarte stresant si de neinteles pentru familie. Apropo de familie, am un verisor care a ajuns sa fie considerat ratat si in prezent sta treaz toata noaptea si doarme toata ziua(nu are job, prieteni, suport, nimic). Cred ca e ceva legat de genele din familie.Imi poti confirma ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primul rand precizez ca nu sunt medic. Postarea e legata de propria-mi experienta si de ceea ce am citit legat de acest subiect. Apoi as zice ca nu e vorba de o boala, ci de o dereglare. Eu nu ma simt "bolnav"! Mai intai trebuie sa incerci sa revii la un program normal, dar pentru asta trebuie multa vointa. Daca nu se poate, atunci, impacat cu gandul decalarii, trebuie cautata o activitate potrivita, cum ar fi lucrul in ture. Din pacate si asta are dezavantajele ei pe care le-am prezentat intr-o alta postare. Mai nou am afisat si niste grafice cu diferenta dintre un program de tura si unul obisnuit (de zi). Stiu ca informatia se transmite genetic, dar cred ca decalajele de somn ni le accentuam singuri din diverse motive. Un exemplu: ne place sa citim inainte de culcare, cartea e captivanta si nu ne adoarme, asa ca ne culcam tarziu. Daca repetam experienta de cateva ori pe saptamana in adoleecenta, decalajul e ca si instalat!

      Ștergere
  3. Buna ziua, Dl Mihai Midus,
    Desi este ora 23.30 spun "buna ziua" pentru ca asa m-am obisnuit de ani de zile si poate este ceva normal si corect sa deschizi discutia asa atata timp cat nu precizezi si ora, ceea ce am facut in mod exceptional doar in seara asta. Daca par ciudat ca am ajuns sa spun din obisnuinta "buna ziua" la 23:30?....ce fel de oameni credeti ca vor raspunde la un subiect despre dsps?

    Va felicit Dl Midus pentru site, si va respect pentru munca de a-l realiza.
    Referitor la intrebarea dvs: "daca mi-as putea regla bioritmul (ritmul circadian) mutandu-ma spre vest cu doua fusuri orare?"
    Varianta Scurta - a raspunsului este: NU !!! Categoric NU ! Afectiunea nu are nici o legatura cu fusul orar. Eu am lucrat in Africa 3 ani. Chiar ma uitam acum la ceas inainte sa incep sa scriu. Acolo, unde am lucrat, acum este 21:30 si aici este 23:30. Deci practic daca aici mi s-ar parea sa zicem normal sa ma culc la ora 2:00 dimineata, acolo ar trebui sa mi se para normal sa ma culc la 00.00, ei bine nu functioneaza deloc asa chiar daca fusul orar este cu 2 ore inapoi, tot la ora 2:00 dimineata mi s-ar parea normal sa ma culc la fel ca si aici.
    Varianta Lunga - a raspunsului este ca: astazi am citit pe net pentru prima data despre dsps, si astazi am aflat pentru prima data de acesta boala cronica. Spun boala cronica deoarece pe marea majoritate a paginilor web citite de mine este prezentata ca fiind o boala cronica. Acum stiu ca o am si eu. Am multe de povestit. As vrea sa ma implic in orice fel in orice actiune legata de dsps, sa discut, sa scriu, sa particip la intalniri, adresa mea este mitrut_oros@yahoo.com m-as bucura daca doreste cineva sa ma contacteze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna dimineata, domnule Oros!
      Blogul acesta l-am pornit în urma unui îndemn de a scrie (detaliile sunt în prima postare a acestui blog). Uneori comentariile mele îi fac pe cei cărora le sunt adresate să ma indemne să dezvolt subiectul. Asa am ajuns să scriu pe blog. Numai ca aici prezint mai mult rezumatul, un subiect sau altul dezvoltandu-l mai mult în conversațiile de pe email.
      Asa cum am scris intr-un comentariu anterior, nu consider asta o boală. Nu are nevoie de pastile, sau nu se rezolva cu pastile. E ceva deranjant, intr-adevar, dar nu ceva de nerezolvat. O soluție e somnul de după amiază. Oboseala se instalează și organismul își va revendică dreptul de a se odihni. Dar asta înseamnă ca vom adormi și mai târziu. Da, dar organismul e odihnit!
      Sunt multe de vorbit pe temă asta și, sincer nu ma asteptam la atâtea comentarii! Va multumesc și pentru ca ne-ați împărtășit propria experiență! Nu stiu însă unde s-ar putea trata cu seriozitate problemă (forum, grupuri de discuții...), eu am tratat-o aici ca pe un subiect personal ce i-ar putea interesa și pe alții. Probabil ca daca am discuta mai mult pe această temă, expunând propriile experiențe, probleme, încercări... poate am ajunge și la niște soluții cu sanse de reușită macar pentru unii dintre noi!
      Decalajul din Africa a fost cauzat de condițiile de acolo (climă, fus, condiții de cazare...), sau era deja instalat înainte de a ajunge în Africa?
      Să auzim numai de bine!

      Ștergere
  4. Hey,
    If you still here, add me to the list. Nu are nici o legatura cu fusul orar. Nu exista tratament functional, daca totusi stiti ceva sa ne spuneti si noua.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hey!
      Sunt convins ca nu are legatura cu fusul orar (m-am convins cand am fost in State). Am citit ca daca nu se regleaza in primii ani ai tineretii, la revedere, nu se mai regleaza deloc!

      Ștergere
  5. Din pacate, si eu sufar de aceasta tulburare de ceva ani. Tot sper ca ma voi vindeca intr-o zi!
    Tu cum mai esti? Ai reusit sa adormi la ore cat de cat normale?

    RăspundețiȘtergere