sâmbătă, 29 octombrie 2011

Binele si raul

Citeam pe FB despre cum putem renunta la a mai vorbi de rau. De fapt era o povestioara, dar nu se dadea si o solutie. Poate nici nu se intentiona acest lucru, ci doar o atentionare asupra faptului ca se vorbeste prea mult de rau. Cred ca exista, si trebuie la urma urmei sa existe, un echilibru intre bine si rau, ca intre oricare altele in antiteza. Chiar spuneam zilele trecute ca pe masura ce noi incercam sa fim sau sa devenim mai buni, vor exista altii care vor incerca exact contrariul (nu voi discuta despre motivatia nici uneia dintre cele doua categorii de persoane). Se va mentine astfel echilibrul intre bine si rau, tot asa cum intr-un cerc, cele doua parti yin si yang vor fi mereu in armonie, iar cele doua pete de culori complementare vor fi mereu prezente pe cele doua simboluri opuse. Adica in fiecare bine exista o doza de rautate si in fiecare element rau exista si o raza de speranta, de bine... Adica nimic nu este perfect, dar asta este o tema abordata pe blogul in engleza, "Un-perfect" @ Sleepless-Bobby.Blogspot.com. Personal am incetat sa mai urmaresc si ultimul canal TV de stiri de pe care mai culegeam informatii despre ceea ce ma inconjoara. Am redescoperit filmul "la mine acasa" (cinematografele in orasul meu sunt niste palide incercari de a deveni ceea ce se numeste cinematograful secolului in care traim) si lectura, nu neaparat beletristica. Ignorarea raului nu il indeparteaza. Trebuie sa il observam, sa nu il neglijam, dar nici sa nu-l lasam sa creasca... Voi incheia cu o urare ce-mi placea sa o aud inainte de decembrie '89 la Radio Europa Libera: Sa auzim numai de bine!


4 comentarii:

  1. Dumnezeu a creat binele si raul ca doua entitati absolute. De aici si raiul si iadul iar acestea converg in toate, in: virturti, vicii, iubire, ura, lumina, intuneric, adevar si minciuna, fericiri-nefericiri, alb si negru daca doriti etc. Spuneti: ''[..]tot asa cum intr-un cerc, cele doua parti yin si yang vor fi mereu in armonie, iar cele doua pete de culori complementare vor fi mereu prezente pe cele doua simboluri opuse. Adica in fiecare bine exista o doza de rautate si in fiecare element rau exista si o raza de speranta, de bine... Adica nimic nu este perfect...''.
    Oare? Intr-un cerc care are in componenta Iubirea si tine in interiorul lui iubirea nu i se poate opune nimic! Ramane pur de doua ori chiar, o data prin sine insusi si inca o data pentru ca este vorba de Iubire, nu? De unde sa existe, cu ce rost, o doza de rautate in bine? okay, dar, daca se intampla sa existe inseamna ca acolo nu este iubire si nici bunatate, ci altceva. Iubirea este absoluta! Ea este binele si nu se impleteste, nu se armonizeaza cu niciun yang si yin! daca exista se numeste altfel, poate fi: iritare, confuzie, nervozitate si pot continua, daca binele se amesteca cu raul, isi dilueaza din calitate, nu mia poate fi mai bun! nu mai poate avea acelasi rost pe lume, si nici culoare si nici gust (eu cred ca are si gust si culoare), adica mai simplu: are alt nume!
    Binele si raul sunt componente ale unei ratiuni divine, pure. Daca vorbim de oameni da, putem spune ca pot fi alcatuiti din bine si rau asta nu inseamna ca ar fi duali, nu, ci doar pentru ca asa este firea umana - are sentimente, stari, toane, reactii. Exista un acel ceva predominat in fiecare om, exista o patima, o lupta cu ceva sau chiar cu el insusi, dar nu poti spune niciodata ca un om este in totalitate bun sau rau. Echilibrul se mentine doar cu valoarea interioara, totala, a fiecarei persoane in parte nu doar cu o idee sau o conceptie. Binele nu este o idee! Iubirea nu este o idee! Acestea doua: iubirea si binele sunt Una, sunt stari vii, absolute si nu pot cauza rau! Raul ramane singur intotdeauna, ce sa caute in cerc? si el este absolut dar doar la nivel de cauza care se opune celorlante doua pentru a le distruge nu pentru a se impleti cu ele din dorinta de a crea un echilibru. Raul devine o consecinta sau doar o vointa, atat. Unii oameni vor sa
    fie rai. Simplu. Iubirea este perfecta! Binele este perfect pentru ca el coexista cu iubirea! Raul este o componenta fara de care liberul arbitru nu ar exista, este nevoie de el doar pentru a se afla de existenta lui, nimic mai mult si nicidecum nu ne foloseste gasindu-i scuza cum ca el poate fi lipit de Iubire sau bunatate pentru ca avem noi impresia ca va crea un echilibru. Eu spun ca poate crea doar incertitudine si haos!
    Cantarul poate masura destul de lesne binele de pe amble talere! Justitia tine in mana balanta dreptatii nu DOAR pentru a cantari binele de rau, ci si pentru a desparti binele de rau.
    Imi cer iertare, am folosit foarte mult spatiu cu acest comentariu, dar imi place foarte subiectul acesta. Un blog frumos, va felicit! Cu respect si admiratie,
    ❍.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc foarte mult pentru aceasta noua perspectiva, pentru aceasta viziune luminoasa asupra subiectului in discutie! O voi aprofunda si mi-o voi insusi! O viziune optimista este intotdeauna mai presus decat o perspectiva sumbra! Tot asa este si acest comentariu mai presus decat postarea mea! O spun cu recunostinta! Este interesant ca primul simbol al celor doua elemente Yin si Yang pe care l-am vazut nu avea cele doua pete mici de culori complementare in componenta sa, deci daca as fi pornit de la acel simbol initial, mai simplu decat acesta putin mai elaborat, as fi ajuns la o concluzie mai apropiata de a dumneavoastra! Imi place nespus de mult toata aceasta expunere despre bine, dar mai ales despre iubire!
      Va multumesc inca o data atat pentru acest comentariu, cat si pentru aprecierea la adresa blogului!

      Ștergere
  2. Cu multa placere si multumesc la randu-mi!
    Ma bucura faptul ca imi impartasiti modul de intelegere si interpretare a binelui si a raului!
    Cu respect si admiratie,
    ❍.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cerculetul acela seamana cu eclipsa de zilele trecute!
      Soarele si Luna impreuna!
      Imi place foarte mult!
      :-))

      Ștergere