sâmbătă, 10 martie 2012

Alb si negru

De curand am auzit ca alb si negru nu sunt culori, ci... nonculori!
Cum pot fi albul sau negrul nonculori?
Valoare si nonvaloare, culoare si nonculoare?
Daca port o camasa alba sau neagra si te intreb "Ce culoare are camasa mea?" imi vei raspunde (cel mai probabil) ca e alba sau neagra, dar nu ma vei corecta spunandu-mi "Vrei sa spui ce nonculoare este camasa?".

Poate ca sunt demodat, dar eu am invatat ca acestea doua sunt culori neutre, la fel ca si griurile care deriva din combinatia acestora in diferite proportii.
_______
Poate ideea le-a venit "inventatorilor" acestei notiuni (nonculoare) de la tipurile de televizoare: alb-negru si color! Daca nu erau color, cu siguranta erau alb-negru, adica... nonculori!
Si eu care ma gandeam ca evolutia in general si evolutia limbii in particular inseamna o treapta spre mai bine, nu spre absurd!
______
Sa ne aruncam o privire in Dictionarul explicativ al limbii romane (propun versiunea online ca sa nu avem discutii asupra versiunii mai vechi sau mai noi a celei tiparite), cautand cuvantul "culoare":
Si acum propun sa repetam acelasi "experiment" pentru "nonculoare"!
Astept definitia!
:-)

18 comentarii:


  1. Rosu
    culoarea focului, energie care da viata si ajuta la stimularea circulatiei sangelui, la imbunatatirea starii de spirit; faciliteaza regenerarea celulara, mareste tonusul muscular, stimuleaza vointa si curajul.

    Oranj
    faciliteaza asimilarea calciului in organism, favorizeaza secretia gastrica si digestia, ajuta la asimilarea mai rapida a informatiilor, combate oboseala si creste nivelul de optimism.

    Galben
    imbunatateste tonusul, stimuleaza sistemul nervos central, influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular, stimuleaza nervul optic si vederea.

    Verde
    diminueaza stresul, anihileaza nelinistile, genereaza o stare placuta, ajuta la tratarea insomniilor.

    Albastru
    creste capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza rege¬nerarea celulara, scade presiunea sangvina. Este o culoare aducatoare de pace si liniste.

    Indigo
    culoare cu proprietati hipnotizante, ce ajuta la relaxarea simturilor, stimuleaza creativitatea si accelereaza gandirea.

    Violet
    calmant general, intareste sistemul imunitar, detensionant cardiac, favorizeaza imbunatatirea tensiunii arteriale.

    Cromoterapia
    Imagineaza-ti viata in alb si negru. De cele mai multe ori, nu constientizezi rolul culorilor in viata ta. De la albastrul ceru¬lui la verdele padurilor sau la galbenul lanurilor de grau, toate aceste culori nu numai ca iti incanta privirea, dar te si ajuta sa-ti imbunatatesti starea fizica si psihica.

    Terapia prin culoare, cunoscuta si sub numele de cromotera¬pie, isi are originile bine ancorate in trecut, ea fiind folosita de multe civilizatii stravechi: egipteni, chinezi, indieni. Culorile au propriul lor camp de actiune, produc vibratii cu viteza, ritm si unde diferite, care ajuta la imbunatatirea starilor organis¬mului uman. Asemenea plantelor ce transforma lumina solara in energie prin fotosinteza, corpul uman transforma lumina colorata in diverse vibratii ce-l ajuta in recuperare. Specialistii in culori au studiat efectul benefic al acestora asupra corpului si, astfel, a luat nastere cromoterapia, care utilizeaza toate cu¬lorile spectrului solar ROGVAIV.

    Atat in centrele special amenajate pentru cromoterapie, cat si acasa ori in aer liber, oriunde privesti in jurul tau, feeria de culori este dispusa sa-ti imprumute din energii pentru ca tu sa te simti bine. Profita de orice culoare care-ti bucura vazul si lecuieste-ti trupul si sufletul! Iar daca nu stii cum, adreseaza-te specialistilor in cromoterapie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru culori!

      Banuiesc ca sursa e asta:
      http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_22321/Metode-complementare-de-tratament.html

      Acest comentariu s-ar fi potrivit aici:
      http://sleepless-bobby.blogspot.ro/2011/12/pink-floyd-colours.html

      Ștergere
  2. Alb/negru
    N-am trăsături de vânătoare. Dar, intuitiv, sau cu o trăsătură înnăscută, mi-am tot încercat puterile în a ţinti. Nu mi-a plăcut niciodată să ţintesc ceva ce era sub orizontul meu şi abia acum înţelegeam de ce: atunci n-aş fi ţintit ci aş fi ţintuit.
    Mi-a plăcut să privesc orizontul şi întreaga lui deschidere, am găsit destule ţinte. Găsindu-le, ştiindu-le, înţelegându-le, le-am ţintit şi am mers direct spre ţintă. N-aş fi putut să arunc cu o piatră sau cu un glonte, pentru că nici piatra şi nici glontele nu m-ar fi putut îmbogăţi cu tot ceea ce doar ele ar fi cunoscut, nici măcar nu s-ar mai fi întors către mine ca să îmi spună. De aceea am învăţat să ţintesc şi să merg eu spre ţintă. Şi această învăţătură mi-a fost de mare folos, căci aceasta mi-a fost calea spre cunoaştere. A trecut timpul... stau să mă întreb dacă îmi era de ajuns să ştiu ţintele sau e mai bine că acum pot să spun că le cunosc? Nu cred ca are importanta sursa ! În scenariile dualiste (da/nu, alb/negru) răspunsurile sunt întotdeauna date, o persoană care știm că minte constant, paradoxal ar fi o sursă de adevăr.

    RăspundețiȘtergere
  3. :-)
    Nu e vorba de scenarii dualiste, ci despre alb si despre negru! Si nici macar despre ele in sine, ci despre catalogarea lor cromatica.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu stiu daca intradevar ai timp liber insa ... vii mereu cu postari super.....sa fii sanatoas, succesuri multiple...nu am fost ironica.FELICITARI pentru ce faci si de momentul ales.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru compliment!
    Nu stiu daca blogul asta are vreun sens; chiar ma gandeam sa renunt la el. Pozele stiu ca sunt reusite (deh... lipsa de modestie), dar cui ii pasa daca acest blog exista sau nu? Poate doar mie! Iar eu nu ma prea ocup de el (se vede asta din frecventa mica si neregulata a postarilor).

    RăspundețiȘtergere
  6. Vrei ceva cu adevărat? Renunţă!
    Am auzit aceste cuvinte, pentru prima dată, la o întâlnire din lumea mea de atunci, lumea afacerilor. Erau cuvinte spuse de cineva care reuşise cinstit şi tot cinstit a spus că aceste cuvinte şi el, la rândul lui le auzise. Mărturisesc că nu am înţeles atunci absolut deloc ce dorea să spună. De fapt, mi se parea că acest principiu se opune foarte puternic cu ideile de stabilire a obiectivelor pe care le cunoşteam ca strictă necesitate a succesului. Cum să renunţi la exact acel lucru pe care îl doreşti? Nu are sens.
    Este intr-adevar remarcabil sa vezi oameni care se implica in acest gen de activitati.felicitari! mult succes in continuare!


    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil se referea la a renunta la altceva si sa te concentrezi pe ceea ce este important!
      Probabil!

      Ștergere
  7. Am zambit cand am citit intrebarea dumneavoastra, am zambit deoarece mi-am amintit de ziua cand m-am intrebat acelasi lucru, ba chiar m-am contrazis cu cineva - sunt si ele, saracele, culori, cum sa nu fie? Sincer, nici acum nu accept in totalitate faptul ca ele se numesc altfel si nu culori, din acest motiv am decis sa le denumesc ''culori ingrate'' sau ''culori dificile''.
    Singura explicatie care ma impaca, cat de cat, este aceasta: ''Alb, Negru şi Griurile obţinute din acestea sunt nonculori pentru ca ele nu sunt date de lungimea de unda a luminii. Ele sunt obţinute prin intensitatea luminii nedescompuse.'' [sursa: https://dexfoto.wordpress.com/page/15/] ...atat de tehnic...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Comentariul dumneavoastra m-a dus cu gandul la urmatoarele doua afirmatii:
      1. daca pui o picatura de apa de izvor intr-un litru de apa de canal obtii apa de canal si
      2. daca pui o picatura de apa de canal intr-un litru de apa de izvor obtii apa de canal.

      Pe baza afirmatiilor de mai sus, prin similitudine (ca sa nu spun logica), daca amestecam o culoare cu o non culoare ar trebui sa obtinem o non culoare. Si nu cred ca tonurile de culoare sunt non culori!

      Non culoare... non sens!

      Va multumesc atat pentru definitie, cat mai ales prin sprijinul acordat prin intermediul comentariului dumneavoastra!
      M.

      Ștergere
  8. Afirmatiile dumneavostra sunt logice. Cu mare placere!

    Si eu va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  9. "Alb, negru şi griurile obţinute din amestecul acestora sunt nonculori pentru că sunt variații ale intensității spectrului complet de lumină (albă). Pe cînd culorile și nuanțele sunt o variație a lungimii de undă a luminii."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc pentru precizarile de natura fizica, domnule Ionescu!
      Raspunsul dumneavoastra m-a facut sa pun altfel problema: cum poti obtine din culori o nonculoare?
      Am senzatia ca strict din punct de vedere lingvistic, termenul de nonculoare este un fel de negare a insusi termenului de culoare!
      Imi trimisese cineva la un moment dat un punct de vedere din chimie, definind negrul (negrul absolut) ca rezultat al unor reactii chimice. Din pacate, am pierdut acel link.
      Griurile obtinute din tuburile de acuarela cu acea pasta alba si neagra din interior erau denumite griuri neutre de catre profesorul meu de desen din generala, iar culoarea maro ca fiind gri perfect!
      Gri si maro; ambele griuri, ambele combinatii de substante chimice din tuburi colorate. Imi tot vine sa rad (scuze!), gandindu-ma ca griul beutru nu e o combinatie de chimicale din tuburi colorate, ci noncolorate!
      Scuze: pur si simplu nu ma pot impaca cu ideea lingvistica de nonculoare! Si merg mai departe cu termenul incolor care pare mai logic, desi apa incolora (inodora si insipida) dintr-un pahar ridicat in lumina razelor solare, va dezvalui intregul spectru coloristic!
      Deci atat nonculoarea alba, cat si materiile incolore cuprind in ele insele totalitatea culorilor...
      Cred ca nonculoare este un cuvant nefericit! Dar dintre alb si negru, as zice ca din punct de vedere cultural, alb este varianta fericita (rochii de mireasa), iar negru este varianta nefericita (doliu). Asta in cultura mea; in altele este pe dos.
      Culoare, nonculoare.
      Fericire, nefericire (sau o fi nonfericire)...
      Pana la urma cred ca nonculoarea nu are nimic de a face cu cromatica, ci mai degraba cu filosofia (sau sa scriu filozofia ca sa nu imi contrazic o prietena scriitoare).
      Capricorn fiind, sunt mai incapatanat si e nevoie de mai mult decat o definitie pentru a fi convins de contrariul propriilor convingeri.

      Ștergere
  10. "Alb, negru şi griurile obţinute din amestecul acestora sunt nonculori pentru că sunt variații ale intensității spectrului complet de lumină (albă). Pe cînd culorile și nuanțele sunt o variație a lungimii de undă a luminii."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand o sa aveti puterea sa ii descrieti unui orb culoatea rosie, atunci o sa puteti sa explicati ca albul si negrul sunt culori sau non-culori🤣🤣🤣

      Ștergere
  11. poate ca sunt nonculori deoarece in natura nu exista alb si negru in stare pura

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu am făcut arhitectura iar în școala generală am fost in cercul de pictura , da cine a făcut desen de mic copil știe . Alb, negru și griul abținut dintre aceste două combinați sunt nonculori .

    RăspundețiȘtergere