miercuri, 6 iunie 2012

Fosil versus regenerabil

Aproape jumatate din consumul de energie electrica din Germania a fost produs zilele trecute, la orele amiezii din surse regenerabile de energie (solar si eolian).
http://www.treehugger.com/energy-policy/half-germany-was-powered-solar.html
Uimitor, nu-i asa? "Da!" s-ar putea spune...

Dar vantul nu bate cand avem nevoie de el (sau cand vrem noi), iar soarele nu straluceste decat ziua.
Iarna consumul de energie este ridicat, zilele sunt scurte, iar soarele este cu dinti. Asa ca recordul nemtesc mentionat la inceput ramane eclipsat de necesarul ridicat de energie (o putere instalata mare nu inseamna neaparat productie mare de energie!).

Pana cand se va gasi o solutie de inmagazinare a energiei regenerabile (sau a energiei in general), la baza productiei de energie vor ramane combustibilii fosili.

Una din ideile din finalul videoclipului urmator (in engleza) mi-a placut si am considerat ca este util de a o publica aici: putem sa reproiectam infrastructura, procesele de fabricatie, sanatatea si multe altele, dar si sa regandim unele dintre valorile noastre culturale astfel incat sa putem utiliza la maxim energia obtinuta din surse regenerabile!
____
* In descrierea videoclipului gasiti si versiunile in franceza, portugheza, italiana, rusa...
** Nu exista (deocamdata) o versiune in romana.

3 comentarii:

 1. Sa trecem casele noastre de pe AC pe DC (12 sau 24V). Atunci bateria va inmagazina energia. Am arunca transformatoarele din casa.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Intr-adevar, acesta ar putea fi un prim pas! Aveam o astfel de instalatie inainte de 1989 facuta de tatal meu, dar numai pentru iluminat. Intre timp a evoluat si tehnologia bateriilor de acumulatori.

   Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

   Ștergere