vineri, 27 iulie 2012

De la On the Road la The Doors

Un articol despre romanul Pe drum de Jack Kerouac, m-a facut un pic curios despre generatia beat (beat generation). Dupa ce am "rasfoit" un pic web-ul, gandurile m-au purtat la Jean-Luc Godard. Nu pot spune ce fel de sinapse au avut loc, dar probabil ca anii aceia insemnau imagini alb-negru, iar acestea mi-au amintit de cinemateca din Aula Magna a Universitatii (acum de Vest) din Timisoara, de joi seara de la ora 8. Printre primele filme care au rulat au fost cele ale regizorului din "nouvelle vague". Apoi publicul a fost din ce in ce mai numeros, sala a devenit neincapatoare, asa ca spectacolul a continuat la cinematograful Studio din centrul Timisoarei.
Timpul trecuse, cronologia peliculei si-a urmat cursul, asa ca am ajuns la filmul lui Oliver Stone, The Doors. Cineva din public spunea celui sau celei de alaturi ca era a unsprezecea oara cand vedea acest film. Cred totusi ca un film nu poate fi vazut de atat de multe ori. Nu spun ca cel care l-a vizionat de atatea ori ar fi mintit. Dar una e sa asculti o melodie de tot atatea ori, si atunci nu cu replay continuu, si alta e sa vezi un film... Si cum nu trecuse decat un an de la aparitia sa, un calcul aproximativ indica o vizionare in fiecare luna.

Am constatat ca atunci cand revezi dupa multi ani un film bun (in general cu nota de peste 7 pe imdb.com), multe secvente se deruleaza ca si cand ai fi vazut filmul saptamana trecuta. Cu cat un film e mai slab, cu atat scade numarul secventelor pe care ti le amintesti.

Si cum The Doors e un film bun (de gustibus et coloribus non disputandum), ce rost are sa il revezi atat de des? Unde mai e placerea de a-l revedea, din intamplare, peste cativa ani? Caci daca te uiti la film pentru muzica lor, de ce sa nu le asculti mai bine albumele? Sau cel putin hiturile... Asculti astfel piesele de la cap la coada, nu doar franturi de melodii alaturate unor imagini care poate nu corespund starii tale de spirit din acel moment...

Dar sa vedem despre ce este vorba, caci imaginile fac mai mult decat toate aceste cuvinte. Iar muzica va las sa o (re)descoperiti singuri!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu