miercuri, 26 decembrie 2012

Consum vs. risipa

Populatia globului e in crestere. Cerintele sunt pe masura; cerinte de orice fel, inclusiv cele de energie. De fapt cam orice e energie: E=mc2. Energia consumata trebuie produsa. Daca producem mai mult decat consumam, ne trezim cu niste resurse primare utilizate inutil. Daca producem mai putin decat consumam, vom realiza ca nu avem suficienta energie sa ducem la bun sfarsit proiectele propuse, sa ajungem la destinatie. Asa ca ar trebui sa producem exact cat consumam.

Dar din ceea ce consumam, totul este utilizat pentru a obtine ceva cu adevarat util? Oare chiar toate obiectele, lucrurile, actiunile, evenimentele care ne inconjoara sau care au loc in imediata noastra vecinatate sau pe care le desfasuram, ne sunt de folos? Daca nu, inseamna ca pentru cele inutile s-a consumat energie degeaba. Mai bine zis s-a risipit energie. S-a aruncat! Energia aruncata inseamna cladura! Sa leg asta de incalzirea globala? Sau sa ma opresc aici? Nu are rost sa consum mai multa energie decat ii este alocata acestei postari, asa ca ma opresc aici!

Consumam sau risipim? Cat consumam si cat risipim? Totul e in mainile noastre! E la latitudinea (vointei) fiecaruia dintre noi sa cantarim foarte bine si sa mentinem echilibrul perfect!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu