marți, 15 ianuarie 2013

Program de tura vs. program de zi

Dupa Schimbul de noapte si Sindromul fazei de somn intarziate, ca postari de interes, m-am gandit sa fac o comparatie intre programul celor ce lucreaza "de zi" (echivalentul romanesc al programului american "from 9 to 5") si al celor ce lucreaza in ture de 8 ore.

Programul de tura este in varianta: doua ture de dimineata, doua ture de noapte cu liber dupa a doua noapte, doua ture de dupa amiaza si trei zile libere, dupa care ciclul se reia. In zilele libere se poate lucra (sub denumirea de "completare") astfel incat sa se realizeze numarul de ore corespunzatoare numarului de ore al programului normal de zi din luna respectiva.

Comparatia se prezinta sub forma grafica, iar fiecare grafic are un cap de tabel cu nume sugestiv. Legenda se afla in partea dreapta. Ziua am impartit-o in trei intervale de 8 ore, incepand cu ora 7. Acelasi lucru se obtine pentru un orar incapand cu ora 6, intervalele fiind 6-14, 14-22, 22-6, dar cel cu incepere de la ora 7 se muleaza mai bine pe programul de lucru 7-15.

Gata cu vorba! Iata graficele (clic pentru dimensiunea maxima)!


8 comentarii:

  1. Time is money!"… Hai ca ma grabesc. N-am timp sa zambesc astazi, daramite sa mai fiu si fericit? Ce?! Asta e cea mai frumoasa zi de toamna? Hai, dom'le, lasa-ma cu prostiile! Nu vezi ca am treaba, ca ma grabesc! Nu am timp. Trebuie sa ajung la munca, sa fac rapoarte, grafice , sa le dau mai departe, sa ma plimb in sedinte. Cum adica, sa ma bucur? Pai, cum? Sa ma bucur asa, din nimic? Hai, dom'le, fii mai serios. N-am eu timp de asa ceva." Recunosteti macar in parte discursul? N-a fost, fiecare dintre noi, cel putin o data, personajul principal al unei asemenea povesti?
    N-am timp!" este, de departe, slagarul vremurilor noastre. Si boala oamenilor moderni care suntem. N-avem timp de zambit sau de sperat, n-avem timp de cladit caractere sau definitivat personalitati, n-avem timp sa fim curajosi, n-avem timp sa ne stapanim propria viata. Avem timp doar cat sa ne plangem ca n-avem timp.
    Asadar…
    ITIdoresc timp. Timp petrecut langa cei dragi (si trecatori), timp sa va zambeasca sufletul, timp sa munciti cu drag. Daca nu gasiti timp pentru toate astea, mai taiati din timpul acela pe care-l petreceti incruntati sau judecandu-i pe altii. Sau tinand suparari cu zilele. Sau incercand sa-i schimbati pe ceilalti, in loc sa-i acceptati.
    Dar, mai ales, iti doresc timp sa (re)descoperiti ce e cu adevarat important pentru tine. Cu cat mai repede, cu atat mai bine, caci, nu degeaba scria Marin Sorescu, "vine o vreme cand trebuie sa tragem sub noi o linie neagra si sa facem socoteala." Si cine poate sti cat de devreme sau de tarziu vine vremea noastra?
    Asa ca ...Time is money!

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesant!
    Dar ma gandeam la timpul pierdut pur si simplu! Timpul irosit fara nici un scop! Timpul scurs fara ca nimic sa nu se fi intamplat!

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua.am timp sa-ti spun , buna ziua.TIMPUL se face, se revendica, se cauta...etc. O vorba din batrani zice, NU MA CERT CU TINE, PT CA NU AM TIMP SA MA IMPAC.Timpul este la dispozitia noastra, atat cat vrem sa-l folosim, sa-l acordam noua, ori celorlalti buna bunul nostru plac.Exista oameni apropiati sau nu, care pretind ca timpul nostru le apartine, pt ca ne platesc in bani sau sentimente.Cum cuantificam, TIMPUL?Avem, TIMP?VOM VEDEA, VOM AUZI...
    Viata e o oportuntate minunata! Nu are nici un rost s-o traim incrancenati, suparati, dusmanosi. Sunt situatii care, fara sa vrei te duc totusi spre stari ca acestea negative, uneori ele te stapanesc indeajuns de mult timp, te lupti cu tine si incerci sa negociezi la sange cu propriul tau ego ranit. Da, de multe ori suntem raniti de diverse situatii sau oameni. Ei si? Putem trece mai departe, incet, incet redescoperind seninatatea. E pacat, mare pacat, pentru noi mai ales sa nu reusim sa traim deplin aceasta viata, sa nu reusim sa ne oferim maximul acela de traire la care personalizat fiecare dintre noi poate avea acces.

    Avem timp, avem enorm de mult timp pentru toate, doar trebuie sa vrem sa-l folosim cu folos...si pentru noi, bineinteles si mai trebuie sa stim cand sa spunem stop...lucrurilor care ne secatuiesc de puteri, de timp, de fericire, de speranta, de bucurie.
    Timpul este acelasi -singura marime fizica, continua si ireversibila, nu?

    S-a schimbat doar capacitatea noastra de a il organiza.

    S-au schimbat de asemenea vederile noastre, nu avem timp sa mai vedem decat partea materialista a vietii, impusa de evolutia actuala a societatii umane.

    Raman o fana al ideii ca putem avea timp si de a face bani si de a visa. Depinde de fiecare din noi...

    Multumesc pt provocare . Este bine sa ne mai aduca cineva aminte cateodata si de partea umana a vietii.
    Un blog frumos.....felicitarii!!!

    "Timpul este singurul lucru care se pierde într-adevăr"Mircea Eliade


    RăspundețiȘtergere
  4. Am scris despre timp aici: http://noctambulul.blogspot.ro/2013/12/timpul.html
    Multumesc atat pentru comentarii, cat si pentru urari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carle Honoré face o provocare destinata cultului vitezei...un bestseller international: "Elogiu lentorii" S-ar putea sa va placa...

      Ștergere
  5. Multumesc foarte mult pentru recomandare! Am rasfoit cele cateva pagini oferite gratuit de editura si am gasit cateva idei asemanatoare gandurilor mele! :-)

    RăspundețiȘtergere