miercuri, 14 august 2013

Salarii la stat vs. salarii in mediul privat.

Tocmai am primit un link catre un articol in care se prezinta un top al companiilor de stat care ofera cele mai mari salarii medii.

Daca salariile la stat sunt mai mari decat salariile in mediul privat inseama ca salariatii ar trebui sa se orienteze catre slujbele oferite de stat. Dar statul vrea sa scape de salariati, sa degreveze bugetul de plata salariilor acestora, asa ca ar trebui sa incurajeze (legislativ) mediul privat sa angajeze cat mai mult. Si de ce nu o face? Pentru ca e mai usor sa arati cu degetul in stanga si in dreapta la salariile mari si sa le tai, decat sa gasesti solutii de crestere a salariilor (mai) mici!


Pe de alta parte statisticile uita sa precizeze ca nu toate companiile de stat sunt “bugetare”! Sunt foarte multe companii de stat care produc si aduc bani la buget. O parte din acesti bani se intorc sub forma de salarii la angajatii companiilor respective, dar asta nu inseamna ca acestia sunt platiti de la buget. Circuitul acesta cu dus si intors nu face decat sa lase o impresie gresita in acest sens.

La mai bine de douazeci de ani de la evenimentele din decembrie 1989, se vrea uniformizare (inainte aveam uniforme). Si inca, mai rau, se vrea uniformizare la nivelul de jos, nu la nivelul de sus.

Oare cand vom reusi sa gandim privind catre viitor?

2 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Domnule Onofrei, cred ca priviti din acelasi punct din care privesc si eu problema. Altii s-ar putea sa o vada diferit...

      Ștergere