vineri, 20 decembrie 2013

Timpul

Tic, tac, tic, tac... Timpul se scurge.

Dar ce este timpul? Pentru unii o obsesie, pentru altii doar o referinta sau un reper.

Indiferent de ce reprezinta el, cred ca este unul din factorii determinanti ai progresului. Ai progresului in sens tehnic, in sens industrial. Iar acesta e legat de vreo doua, trei secole incoace de bani. Mai ales de bani si de obsesia unora pentru bani, mai multi bani! Cu mult inainte progresul a fost legat de ambitiile unor conducatori (regi, preoti...), de dibacia unor meseriasi si de mintile stralucite ale altora.


Roger Waters - Dark Side Of The Moon - Budapest, Hungary - (c) MBM 2007
Cum se pot obtine mai multi bani? Muncind mai mult, sau muncind mai eficient. Mai mult nu se prea mai poate din cauza unor drepturi castigate si legiferate. Mai eficient? Da. Cum? Prin inovatie si progres. Se investeste o suma ce urmeaza sa dea roade, sa se amortizeze, dar prin eficientizare se realizeaza acelasi lucru in timp mai scurt (in multe situatii). Oamenilor nu li se va scurta programul de lucru, dar nici nu vor beneficia de timpul liber obtinut. Li se va da altceva de lucru, astfel incat angajatorul va avea inca o data de castigat. Angajatul nu va primi nimic in plus, sau poate un mic, foarte mic, stimulent.

Dar s-a castigat cu adevarat timp? Nu! El se scurge in ritmul sau! E doar o perspectiva relativa!


Roger Waters - Dark Side Of The Moon - Budapest, Hungary - (c) MBM 2007
Ca referinta utilizam indirect timpul. De exemplu ca sa nu depasim viteza legala (v=d/t). Ca reper... "la cinci si jumatate, la Universitate", vorba cantecului.

Dar de ce sa facem o obsesie din timp si sa nu il utilizam decat ca referinta sau ca reper? Cred ca ajungem tot la relativitate! Depinde unde ne situam: pe scara cu trepte de marmura sau pe scara rulanta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu