luni, 21 aprilie 2014

Energia si Pamantul

Sistemele energetice nu au ajuns la dimensiuni continentale din megalomanie! Acestea s-au dezvoltat in mod natural pe baza cresterii cererii de energie.

Centrala nucleara in Franta.
Dezvoltarea s-a realizat avand in vedere evolutia tehnica si necesitatea de a produce cat mai avantajos, eficient si economic energia solicitata de consumatori. Astfel agregatele energetice au devenit din ce in ce mai mari si din ce in ce mai eficiente si mai fiabile.

Termocentrala Battersea  din Londra (cladirea intunecata cu 4 turnuri din fundal)
Odata cu cresterea si extinderea retelelor electrice a crescut si pretentia consumatorilor vis-a-vis de calitatea energiei electrice, iar sistemele au fost nevoite sa tina pasul si din acest punct de vedere.

Acoperis fotovoltaic in Germania
Aceasta s-ar traduce prin faptul ca producerea energiei electrice in unitati numeroase dar de capacitate individuala redusa si randamente mici, in locul producerii cu ajutorul unor grupuri energetice mari cu randamente ridicate, va avea efecte negative in factura de electricitate!

Un soare muribund si o retea electrica in Belgia
Energia obtinuta din surse regenerabile trebuie sa fie bine venita din punct de vedere al mediului, dar este bine ca ea sa fie utilizata in zone indepartate ale retelelor si sistemelor electrice, utilizate punctual.

Centrala nucleara in Germania
La un moment dat ne vom trezi intr-o padure de eoliene cand nu se va simti nici o adiere de vant! Ne vom plimba printre campuri de panouri fotovoltaice in zile intunecate. Si asta cand vom fi renuntat la sursele conventionale de energie!

Turbine eoliene in Austria
Ne vom aminti atunci de Ziua Pamantului sau de Ora Pamantului!
Resursele, fie ele conventionale sau nu, regenerabile sau nu, trebuie utilizate rational!

Apus... energetic
Ziua Pamantului trebuie sa fie in fiecare zi, iar Ora Pamantului trebuie sa fie in fiecare ora!

Barajul Mooserboden, Kaprun, Austria
Toate fotografiile (c) Mihai Midus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu