miercuri, 6 mai 2015

Instrument

Urmaresc, de mai multa vreme, blogul marca Lucian Mîndruţă, blog intitulat "Inchirieri de idei".

Astazi mi-a atras atentia o afirmatie despre care eu zic (sau cred, sau sunt de parere, cum vreti sa spuneti) ca este valabila nu numai pentru presa, ci si pentru alte domenii de activitate. De fapt este vorba despre doua afirmatii din cadrul aceleiasi postari, care m-au dus cu gandul la parerea de mai sus. Iata-le:
Presa a ajuns un instrument care ii tine pe oameni la distanta de propria constiinta si propria judecata. Ii tine captivi, intr-o lume fictiva.
Dar parca niciodata n-a fost ca acum. Niciodata atata control si niciodata atatea reguli impuse de sus sau (cazul cel mai frecvent) auto-impuse, ca masura de conservare a job-ului.
Numele postarii (link inclus): Cum a ajuns televizorul mobila de toaleta.

Va intreb: in ce tara traim? (Dar, va rog, sa nu imi raspundeti cu numele tarii!)
Si va mai intreb: ce vremuri sunt acestea? (Si nu, nu va intreb de vreme!)


6 comentarii:

  1. Intr-o tara in care multi nu inteleg ca ignoranta te face complice iar lipsa de reactie este tot o decizie. Oricum constiinta la majoritatea apare ca si cum le-
    ar trece prin stomac.Cred ca si in presa este "mai" ca si in energie unde numai consumatorii sunt captivi.M-ai facut sa ma gandesc la relatia intima dintre captivitate si activitate.O fi un circuit inchis? Care o fi cauza si care o fi efectul?Cum putem trece de la vicios la virtuos?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Activi in captivitate! Interesanta asociere, cu toate ca al doilea cuvant ma arunca in vremurile traite pana in 1989...
      Un circuit inchis e cel in care o baterie alimenteaza, cu ajutorul unor "sârme" un bec prin inchiderea unui intrerupator. Un scurtcircuit e cand becul e aprins si mai punem o sârma direct intre bornele bateriei. Va exploda bateria si se va stinge becul.
      Vicios ma trimite cu gandul la Sex Pistols (Sid Vicious), iar virtuos la opera sau la filarmonica... (A nu se interpreta gresit: educatia muzicala am inceput-o cu muzica din urma, iar acum o ascult mai des pe cea din care face parte formatia mentionata.)

      Multumesc foarte mult pentru comentariul dumneavoastra!

      Ștergere
  2. Cred ca presa este intr-un moment de cotitura datorita unor cauze cumulate: Pt. unii consumatori s-a decredibilizat odata ce acestia si-au dat seama ca jurnalistii servesc anumitor grupuri de interese. Pt. altii e o o buna ocazie sa consume ce le face placere sa auda, sa vada si sa creada.Si apoi, internetul apare ca un spatiu mai putin conventional (deseori fara reguli) iar la unii le cam ia painea amatorii.Aici emitatorul e si receptor, ceea ce face ca de multe ori regula jocului sa se schimbe... Si uite asa uneori painea amatorilor e bezna consumatorilor.Dezvoltand ideea cred ca intregul ”efort de filtrare a informatiei” este preluat de consumator.(de obicei cam obosit...) Si vai de constiinta lui daca se nimereste sa bage pe creier la intamplare...Tare mai cred ca pt. multi e pe nimerite si nu pe mestesugite...Trebuie sa fi ascultat si asta: Orchestral Manoeuvres in the Dark - Electricity
    PS: Eu iti multumesc pentru documentarul cu Portile de Fier...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aaa! OMD! Imi aduc aminte de studentie! Filtrarea informatiei prin intermediul simturilor consumatorului de media se face cu ajutorul educatiei acestuia, dar si a mediului in care traieste si munceste. Zic si eu.

      Cat despre documentar, meritul este al altora, al celor care au participat la constructie, al profesionistilor care au exploatat amenajarea de-a lungul timpului, si, nu in ultimul rand, al celor care au realizat documentarul!
      Recomand vizitarea muzeului hidrocentralei, deschis de marti pana duminica intre 9 si 16. Oricand aveti drum intre Bucuresti si Timisoara via Craiova, pe E70, nu ezitati sa opriti! Nu trebuie sa va abateti din drum, ci doar sa alocati 30-45 minute din timpul dumneavoastra! O puteti considera o pauza (mai lunga, ce-i drept) de condus!

      Ștergere
  3. Daca admitem ca tot ce ne bombardeaza urechile si ochii ne influnteaza, ca o buna parte din educatie e rezultatul informalului sau ca "gusturile" fie si ele muzicale se pot educa, atunci admitem ca presa e responsabila de multe...Cat era doar tv-ul si radioul se puteau face mai multe in acest sens.(nu am nimic cu internetul).Cineva tocmai mi-a amintit de o melodie a unui tip care avea ceva cu ecranul televizorului...
    Cum nu stiam de muzeu, uite ca "mi-a fatat mintea" ceva: merita un muzeu pt. fiecare minune a tarii din ultimii 70 de ani: Portile de fier, Transfagarasan, Casa poporului, Canalul Dunare-Marea Neagra, Laserul de la Magurele, Cernavoda, Autostrada Bucureşti-Pitesti.Trei sunt la Dunare iar una nu e doar a noastra.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea unui muzeu pentru toate aceste realizari ar trebui sa prinda, dar initiativa infiintarii ar trebui sa apartina gestionarilor acestora, de exemplu muzeul CNE Cernavoda sa fie infiintat de SN Nuclearelectrica SA, sau cel putin in colaborare cu o institutie de profil (vreun muzeu din Constanta). Strainii incaseaza bani din orice poate fi incadrat ca obiectiv turistic. Noi avem ce arata, dar nu suntem la fel de bine organizati ca ei...

      Ștergere