miercuri, 20 iulie 2016

Curajul

In ultima postare (de pana acum) de pe blogul Sic Cogito am gasit o dilema-provocare interesanta, legata de curaj:
Spune-mi de poţi, ce e curajul.
Platon

Primul gand-cuvant a fost Madness, apoi, imediat, m-am gandit la "curaj nebun".
Si apoi a urmat muzica; mai exact piesa Courage a celor de la ManOwaR. Iar versurile melodiei includ cuvinte precum batalii, incredere, inima, suflet, victorie!
Battles are fought by those with the courage to believe
They are won by those who find the heart
Find a heart to share
This heart that fills the soul will point the way to victoryAsta ar fi un sens dat curajului. Ar mai fi sensul in care la un moment dat esti nevoit sa iti infrunti durerea fizica sau sufleteasca, curajul reprezentand taria, puterea de a actiona in acest sens... Dar pana sa alunec cu muzica in directia asta, tot o piesa ManOwaR isi croieste drum catre aceasta postare: I Believe.
All stand together for the world to see
Now the time is right to live out all our dreams
Say the words forever, your strength will never leave
If you want to win the fight, say "I believe"Totusi, nu voi sunetele sa alunece spre piese triste si voi asocia acestui din urma sens doua dintre fotografiile mele mai vechi (sau relativ recente - caci perspectiva timpului este cel putin relativa). Prima simbolizeaza durerea, iar a doua speranta.


"Durerea", asa cum am denumit-o acum, am folosit-o prima data sub numele "Death is up above", cu gandul ca asta este o perspectiva a realitatii inconjuratoare, a realitatiii cotidiene... Am fost surprins de acest efect Google obtinut din doua dintre fotografiile mele luminoase. Norii (ce apar in fotografiile originale) sunt oricum o sursa perpetua pentru dezlantuirea imaginatiei noastre, dar masinariile, cu modul lor binar de lucru, ne surprind uneori prin rezultatul succesiunii in care isi aranjaza cele doua elemente (aparent) neutre, unul dintre ele la adunare (0), iar altul la inmultire (1).


Aceasta din urma fotografie nu este rezultatul masinariilor, ci al unor efecte optice, intituland-o "There Must Be Light!". Avand in vedere locul in care am surprins razele soarelui, mintea face asocieri din nou cu muzica: jucarii in pod. "Toys in the Attic" este un album al trupei americane de muzica rock, Aerosmith, album din anul 1975. As zice ca cea mai faimoasa piesa de pe acest album este Walk This Way, dar nu vreau sa va spun eu cum si pe unde sa mergeti! Dar versurile piesei ce dau numele albumului se potrivesc de minune fotografiei de mai sus:
In the attic lights
Voices scream
Nothing's seen
Real's a dream

Dar de la curaj am ajuns la vise, asa ca e cazul sa ma opresc. Si cum acesta nu este un blog care provoaca la discutii, eu nu va voi provoca asa cum a facut-o Platon! Asta ramane la latitudinea fiecaruia dintre cei ce vor ajunge sa citeasca pana in acest punct.

5 comentarii:

 1. Abia acum am văzut postul...
  Mulţumesc mult pentru feedback!
  Îmi place cum ai definit curajul! Îmi place cum ai scris, până la ultimul punct am citit şi mult mi-a plăcut! Şi piesa este perfect aleasă (ca întotdeauna, încă se aude pe fundal...)iar fotografiile, foarte reuşite, si-au croit drum pentru a inchide cercul frumos.
  Felicitări din toată inima!

  Mulţumesc din nou!

  Cu admiraţie,

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur ca a avut acest efect postarea de mai sus, acest efect de inchidere a cercului frumos!
  Postarile tale sunt cele care inspira, asa ca a fost usor sa gasesc cuvintele potrivite. Muzica si fotografiile vin de la sine!
  Multumesc pentru frumoasele cuvinte!
  Cu drag,

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu este nimic specatculos în/la postările mele, desigur doar eu simt cu adevărat (altfel cum?), singura fiind, tăria sau adâncimea trăirilor mele -
  Ai fost doar politicos. Apreciez mult, orice ai spune şi oricum ar fi.
  Mulţumesc mult de tot!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu vreau sa risc in a da un raspuns nepotrivit. Pot spune cu siguranta ca sunt voci avizate care ti-au apreciat stilul literar, voci ale unor persoane cu care am conversat admirativ pe marginea scrierilor tale!

   Ștergere
 4. Mi-ar fi făcut plăcere să ştiu care sunt acele voci/persoane, dar, ţinând cont de faptul că blogul meu are dezactivată obţiunea comentarii îmi asum şi te cred - Probabil că mi-ar fi spus, mă gândesc, iar eu aş fi avut prilejul să mulţumesc cum se cuvine.

  Mulţumiri!
  [.......]

  RăspundețiȘtergere