miercuri, 23 noiembrie 2016

Donati sange! Salvati vieti!

In trecut am donat de vreo doua ori cand mi s-au adresat niste colegi in acest sens, pentru rude de-ale lor sau de-ale apropiatilor lor. Cu mai bine de un an in urma am decis ca trebuie sa fac acest gest mai des. Tragedia de la Colectiv m-a determinat sa merg la Centrul de transfuzie sanguina. Nici atunci, si nici la urmatoarea donare, nu am stiut de Carnetul donatorului de sange (da, in poza scrie cu i din i, iar eu scriu cu i din a, si da, scriu fara diacritice). Alaltaieri am cerut si eu sa mi se dea Carnetul donatorului de sange! Da, alaltaieri am donat din nou! (Inlocuiti "alaltaieri" cu "in urma cu vreo trei saptamani" deoarece nu finalizasem aceasta postare atunci cand mi-am propus...)


Multa lume nu cunoaste avantajele donarii de sange, asa ca am zis ca e bine sa raspandesc si eu informatiile printre cititorii blogului meu. Asa putini cum sunt ("putini, dar buni!", cum spunea Cristina), poate vor raspandi la randul lor aceste informatii, atunci cand vor discuta cu prietenii...

Eu realizez aici o actiune nesemnificativa pe langa ceea ce ar putea face cei care au (sau ar trebui sa aiba) un interes real in salvarea vietilor semenilor sau cei care trebuie sa se ocupe de astfel de actiuni. Nu ii critic, ci doar constat o lipsa a actiunilor de informare a celor care ar putea sa doneze si care ar putea beneficia de pe urma gestului lor umanitar.

Traim in Romania.

Sunt multi romani care ar putea fi motivati de tichetele de masa cu care sunt recompensati pentru ca au donat sange! Nu va intereseaza cele sapte tichete de masa pe care le veti primi? Aveti un venit bun si tichetele de masa nu reprezinta mare lucru? Aveti un program incarcat la serviciu? Ce ziceti de o zi libera? Tentant? Poate vreti sa fiti liber luni, sau vineri... In acest caz mergeti la Centrul de transfuzie sanguina intr-una din aceste zile si donati sange! Veti primi si tichetele de masa (pe care le puteti face cadou unor persoane care s-ar bucura de ele), si o scutire care va va garanta ziua libera!

Scenariul de mai sus este valabil si pentru elevii de peste 18 ani! :-)


Dar stii ceva? Cel mai important este ca poti salva pana la 3 vieti!

Cateva detalii importante despre donarea de sange puteti gasi pe pagina "Cum donez sange" a website-ului SiEuDonez.ro. Dar nu va limitati la link-urile propuse de mine! Cautati pe web folosind cuvintele cheie "doneaza sange".

2 comentarii: